Sidor

11 april 2021

Skyltsöndag #309

Söndag igen och därmed dags för Skyltsöndag, en bloggutmaning som förvaltas med den äran av BPIdag blir det skyltning från helgen som gått, trots mängden foton blir det inte så många skyltar men det finns i alla fall en liten röd tråd.

Först ut är en informationsskylt av lite ovanligare slag. Jag var ju vid Ingbokällornas naturreservat igår, där har man lite problem med att bävrarna fäller träd till höger och vänster. Kommunen har därför försökt skydda vissa träd från bävrarnas framfart genom att sätta nät runt den nedre delen av trädet, det är just det som skyltarna informerar om. Uselt foto med tanke på sol och skugga men jag kunde tyvärr inte flytta på solen 😀

Så här kan det se ut om ingen har brytt sig om att försöka skydda träden. Fotomontaget kommer från arkivet och fotade på en helt annan plats där bävrarna härjar fritt men de visar ändå fint hur det kan se ut när bävrarna roat sig. Jag har ju skrivit tidigare om riskerna med att gå i skog och mark i blåsväder. Där bävrarna härjat ska man nog tänka sig för både en och två gånger innan man ger sig ut om det blåser ordentligt - jag kan tänka mig att det rasar både ett och två bävergnagda träd när det är blåsigt.


Nästa skylt handlar om vattnet i ovan nämnda källor. Riktigt gott källvatten sägs det, nu vågade inte vi prova vattnet genom att fylla den kåsa som stod där med vatten och dricka. Inte för att jag är rädd för att prova vattnet men man delar helt enkelt inte kåsa med andra i dessa Covid-tider (med handen på hjärtat så vet jag inte om jag vill dela kåsa med okända i andra tider heller).


Länsstyrelsens hemsida kan man läsa mer om Ingbo källor. Där nämns bland annat att enligt gammal folktro var vattnet i källorna (de här liksom många andra källor) näst intill magiskt och kunde bota både det ena och det andra. Om så är fallet får jag väl utgå från att de som bor i det lilla samhället Tärnsjö är både friskare och piggare än oss andra.


Den sista skylten för den här söndagen kan det vara bra att hålla koll på om man som jag har dåligt lokalsinne. Jag, som nästan kan gå vilse i min egen trädgård, släpper sällan sådana här skyltar ur sikte om jag är ute i skogar jag inte känner till. 


Med det är det slutskyltat för den här gången. Vill du se fler skyltare så rekommenderar jag ett besök hos BP som är den som förvaltar bloggutmaningen Skyltsöndag.

10 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig skyltning i för mig helt okända trakter. Men via dig och bra info vet jag nu mycket mer. Hängde ju med på gårdagens runda också. Vattnet hade jag nog testat men då med egen kåsa.
  God tanke med att skydda träden för bävrarna kan ju ha ihjäl många träd när de är igång.
  Lokalsinnet hos mig är gott men i en främmande skog är det bra att dels ha en ordentlig papperskarta så man får en helhet och dels ha koll på de se skyltar som märker ut lederna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du är här och läser och kul att kunna visa upp lite okända trakter!
   Ja nog vill man ha något eget och inte använda en välanvänd kåsa (kanske, jag vet ju faktiskt inte att den är välanvänd). Har druckit av vattnet förut men då använd min egen (tvättade) hand för att skopa upp det.

   Bävrar kan ställa till med en hel del men jag kan ändå inte låta bli att imponeras lite över vad de kan åstadkomma med sina tänder. Tanken att det inte kan vara kul att bli biten av en bäver slog mig precis - hualigen vilka bett de måste kunna åstadkomma.

   Jag önskar att jag hade lite bättre lokalsinne, jag gillar ju att vara ute i skog och mark men får snällt hålla mig till markerade leder eller i skogar där jag hittar riktigt bra. Kunde ju vara spännande att göra något annat ibland.

   Ha det gott!

   Radera
 2. Tackar för den fina Skyltsöndagen!
  Vet du, jag har ofta tänkt att man borde "träna upp" bävrar för att fälla träd. Alltså träd som måste avverkas på grund av sjukdom. Tänk så billig arbetskraft. Å tänk att ett så litet djur kan fälla så höga träd med så tjocka stammar. Rät imponerande eller hur!?

  Ingbo källor känner jag igen. På förlaget där jag jobbade gjorde vi i samarbete med Källakademin en bok om källor i Sverige, co då är Ingbo källor med på fyra sidor.

  Å precis som du - inte skulle jag vilja dricka ur samma kåsa som x-antal andra människor, inte i "normala" tider heller. Då är det väl smartare att sätta upp ett ställ med papp- eller plastmuggar och en papperskorg i området.

  Sista skylten är antingen färgen på din motionsslinga eller ett orienteringsmärke (tror jag).

  Tusen tack för länken också:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om någon kunde träna bävrar på det sättet så vore nog hen rik tror jag. Miljövänligt och billigt. Men jag håller med dig om att det är imponerande vad de klarar att fälla och vilken takt de håller. Fantastiskt!
   Se där - jag hade ingen aning om att det fanns en sån bok. Fantastisk miljö hur som helst, där kan jag skrota runt länge (men det finns många härliga platser och inte fullt så mycket tid som jag skulle behöva :) ).
   Ja en annan lösning för drickandet skulle vara bra men jag tror tyvärr att folk är för dåliga på att pricka papperskorgen så det skulle nog se bedrövligt ut antagligen. Men det går så klart att smaka på vattnet ändå, man kan ju ha eget med sig eller varför inte bara använda handen :)

   Sista skylten är en ledmarkering förbi källorna så man vet vart man ska gå, följer man dom ska man inte komma bort (svävar lite där för jag skulle nog faktiskt kunna komma bort ändå - ha ha).

   Ha det gott!

   Radera
 3. Nä här delas inte kåsor med okända varken före eller efter covidtiden. Det är bara jag som tvingar folk att dricka ur min vattenflaska.....var en riktig varm dag på Gran Canaria och jag var på väg hem från stranden. Såg ett par och hon bar sig så lustigt åt. Jag stannade och köpte glass, satt på en bänk i skuggan och åt, de kom och satte sig en bit ifrån. Hon ville inte sitta, inte stå inte gå....men han tvingade henne vidare. När jag kom ifatt dem senare stod hon och hängde över en stängd glasskiosk. Då gick det upp för mig, tjejen har ju solsting. Jag vet precis hur det känns. Upplevde det som tonåring. De hade inget vatten med sig då jag pratade med dem. Då "tvingade " jag henne att ta min halvliters flaska med vatten. Hon drack några klunkar jag sa åt killen att se till att hon drack mycket mer. Han tackade. Jag lämnade dem och gick hem. Vad jag idag kan ångra är att jag inte gick och köpte mer vatten åt henne, för han kunde absolutinte lämna henne själv.
  Starka tänder på bävrarna. Snyggt skyltat =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Så bra att du hjälpte tjejen, jag har faktiskt varit med om något liknande (fast det var jag själv som varit oaktsam med solen) och det är inte kul. Vatten och salt löste problemet men fy så klen jag blev.
   Jo du, de tänderna kan man vara lite avundsjuk. Verkar tåla en hel del!

   Ha det gott!

   Radera
 4. Väldigt många lärdomsrika skyltar som jag inte kommer att komma i kontakt med längre, men som jag har gjort.
  Önskar härlig start på veckan nu!

  SvaraRadera
 5. Dom rackars bävrarna ställer till det. Men man kan inte låta bli att imponeras av deras gnagarkonst! Här har man satt upp nät runt stora mängder träd längs våra vattendrag i byn.
  Härligt att finna gott vatten, jag hinkar i mig stora mängder varje dag, vatten är livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? De är ju helt otroliga gnagförmågor! Det där med nät verkar vara något vedertaget som man försöker med på många platser för att skydda träden!
   Det skulle vara kul att kunna fånga en bäver på bild när den är i farten, men de jobbar väl natt de rackarna :)
   Ja vatten är nog livets dryck, det håller jag med om!

   Ha det gott!

   Radera