Sidor

10 april 2021

Naturreservat Ingbokällorna


Idag blev det en tur till naturreservatet Ingbokällorna, vårvädret visade sig från sin lite bättre sida så det var bäst att passa på. Ingbokällornas naturreservat hittar du i de norra delarna av Uppland, närmare bestämt utanför det lilla samhället Tärnsjö. En fantastisk miljö att vandra runt lite i, i alla fall så här års innan myggsäsongen har börjat. Är det något det här området är känt för så är det just mygg. Numera besprutas området innan myggynglen kläcks men om något går fel med besprutningen eller om den blir lite för sent utförd så kan det stundtals vara ganska så mycket mygg ändå. 


Här finns två källor som är sammanlänkade av en liten bäck. I källorna trycks det upp 4,3 miljoner liter vatten varje dygn, 50 liter vatten per sekund har någon med matematiskt sinne räknat ut. Helt galna mängder vatten. Märkligt nog syns inte en endaste liten krusning på ytan trots att så mycket vatten är i rörelse. Vattnet är fullt drickbart och den som känner för det kan ta sig en liten slurk vid utloppet från källorna.


En riktigt härlig utflykt, inte minst för att jag äntligen hittade dem! Jag menar så klart vitsipporna som jag letat efter ett tag nu. Som jag har väntat!


10 kommentarer:

 1. Vitsippor som doftar så gott. Mygg är mindre kul. Ha en bra kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmm... jag har faktiskt aldrig funderat på hur vitsippor luktar, nu måste jag nog undersöka det :) Tack för tipset!
   Nej, mygg är inte kul. Nu bor jag som tur är inte i de trakterna. Det räcker gott med den "normalmängd" mygg vi har hemma här.

   Tack det samma!

   Radera
 2. Stort tack för besöket här med tillhörande vackra bilder. Här har jag inte varit. Inte ännu och kände inte heller igen namnet. Men jag har läst om en del riktigt myggrika trakter i norra Uppland när den tiden kommer. Vi passerade förra året en del av Färnebofjärdens nationalpark men mötte inga mygg. Vet att det också kan vara en väldigt myggrik trakt.
  Fint med vitsipporna. Jag såg en del av dem i fredags här längs Årstaviken och det var fint.
  Önskar dig en fin kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och var så god!
   Ingbo källor ligger precis utanför Färnebofjärdens nationalpark. Så länge besprutningarna fungerar så är det myggplågan inte så stor (inte värre än på andra håll skulle jag tro) men de år det inte funkar är det fruktansvärt.
   Jag har inte hittat några vitsippor hemmavid så jag blev så glad när jag såg dem :)

   Tack det samma!

   Radera
 3. Men så ljuvliga vitsippor, och ett härligt utflyktsmål! Ser mycket stillastående vatten så jag förstår myggplågan. Vår hembygdsgård har två dammar och är ett myggtillhåll på sommaren, speciellt på midsommarfirandet. Nu vet jag var du bor, min dotter bodde en kortare period i Heby med sin familj. Själv hade jag bekanta i Vittinge så dit åkte jag från Stockholm några gånger varje år. Ha en fin fortsättning på helgen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just där är vattnet inte stillastående, det är där det passerar 4,3 miljoner liter varje dygn :)
   Dalälven ligger just intill och varje snösmältning blir det smärre översvämningar vilka leder till översvämningar.
   Jag bor inte där utan en bit längre österut men inte längre än att det är en lagom liten utflyktstripp till Ingbo med omnejd. Är dock väl bevandrad i trakterna efter att ha jobbat där i många år.
   Tack det samma!

   Radera
 4. Bra att du passade på med utflykten idag med tanke på hur vädret ska bli imorgon. Grattis till fyndet - vitsipporna alltså. Bra jobbat där och härliga bilder:-) Finns det någon bättre bakgrund till en bild än en blå himmel:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag hade ingen koll på morgondagens väder, men idag - när det är i morgon :) - skiner solen här men det hinner ju ändra sig än.
   Tack, fick åka en bit för att hitta dem men det var det värt!

   Ha det gott!

   Radera
 5. Kommenterade inlägget, men kommentaren försvann. Kolla skräpposten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä då den var där. Kanske för att jag har kommentarsgranskningen på som den verkade försvinna.

   Radera